Sajtószoba

2013. október 29., kedd 00:00

Sajtóközlemény - 2013. október 29.

Sajtóközlemény - 2013. október 29.

60 százalékos készültségi szinten a cséri hulladéklerakó

 

Sajtóbejárás keretében mutatták be az újságíróknak a cséri hulladéklerakó építését. A 6,2 milliárd forintos beruházás legnagyobb eleme, a cséri projekt kétharmada megvalósult. Elkészültek a lerakó szemek, melyek befogadják majd a 39 településről ide szállított hulladékot.

 

Válogatás, tömörítés – Csérre csak lebomló anyag kerülhet

Csérre csak a különválogatott, lebomló, nem veszélyes anyagok kerülnek. A lakosságot a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtéssel próbálják arra ösztönözni, hogy már otthon válogassák külön a műanyagot, a fémet és a papírt. A tapasztalatok szerint ezzel megemelkedik a szelektíven gyűjtött hulladék aránya. Ezt tovább növelik majd azzal, hogy a kommunális hulladékot a soproni és a fertőendrédi válogatóban tovább szelektálják. Az így fennmaradt lebomló, tovább nem szelektálható, nem veszélyes anyagok tömörítés után kerülnek a cséri lerakóba.

Mágel Ágost, a Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke elmondta: a földmunkálatok végeztével és a kazetták kialakítása után jelenleg a monitoring rendszert építik ki.  Erre kerül a műanyag szigetelés, ami azért szükséges, hogy a csurgalék víz ne kerüljön a talajba. Az Európai Unió támogatásával megvalósuló beruházás egyik legfontosabb kritériuma, hogy szennyező anyag nem kerülhet a környezetbe.

Horváth Tamás, a kivitelezés építésvezetője a kivitelezési munkálatokról elmondta:

a lerakó szemek három méter mélyek, összesen 30 ezer köbméter hulladék befogadására képesek. Ahogy a hulladék mennyisége eléri a támfalak magasságát, úgy emelik majd – dombszerűen – az oldalfalak magasságát.

A tervek szerint jövő nyáron kezdi meg a próbaüzemet a cséri hulladéklerakó. A társulást alkotó 39 település számára a beruházás megvalósulásával huszonöt évre megoldott a hulladék elhelyezése.

Facebook

Európai Unió Kohéziós Alap

Eseménynaptár

loader

impressum


Copyright: Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás – Minden jog fenntartvaTartalom: Strategic Scope Kft.
Grafika: Craetive Bt.
Web: Prodari Bt.