Sajtószoba

2013. március 04., hétfő 12:05

Sajtóközlemény - 2013.február 25.

Sajtóközlemény - 2013.február 25.

3,5 milliárd forintból építik meg a Sopron térségi hulladékgazdálkodási rendszer különböző létesítményeit. A nyertes konzorciumnak 14 hónap áll a rendelkezésére, hogy elkészüljön a 39 települést érintő beruházás.

A kivitelezői szerződés aláírásával jelentős állomásához érkezett az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló „Sopron és Térsége Hulladékgazdálkodási Rendszer”.

 „Aláírtuk azt a szerződést, ami az építmények kivitelezésére vonatkozik. Ezt a West Hungária és a Swietelsky 50-50%-ban nyerte el. Az építkezés 3,5 milliárd forintból valósul meg, három helyszínen” – mondta Mágel Ágost, az Önkormányzati Társulás elnöke

Cséren valósul meg a projekt legfontosabb – zöldmezős – beruházása: a közel 20 hektáros területen  Regionális Hulladékkezelő Központ épül. A térségből származó  mintegy  300.000 köbméternyi hulladékot helyezik el itt.

Mágel Ágost az itt megvalósuló korszerű hulladékkezelési eljárásról elmondta: „A hulladékot akkor lehet lerakni, ha a talajt és az oda lerakott hulladékot megfelelő műszaki követelmények mellett elválasztják. Ehhez egy  többrétegű fóliát használnak fel, amely az átszivárgó nedvesség meggátolását teszi lehetővé.”

A cséri lerakó mellett Sopronban a Harkai úton szelektív központ épül. Itt szelektív válogató, átrakó, és biohulladék-komposztáló, valamint az ezeket kiszolgáló létesítmények kapnak helyet. A rendszer része még a fertőendrédi térségi központ, ahol a Fertő parti településekről behozott hulladékot gyűjtik be. Ezek mellett  három hulladékudvar, három ún. „újrahasználati központ”, valamint 114 hulladékgyűjtő sziget is része a beruáházásnak. Az új hulladékgazdálkodási rendszer kiépítésében korszerű berendezések segítségével válik hatékonyabbá a különféle hulladékfajták kezelése.

Skultéty István, az építést végző Swietelsky Magyarország Kft. vállalkozási igazgatója a kivitelezői szerződés aláírásakor elmondta, hogy „Építenek egy komposztáló berendezést, ami a lebomló hulladékot fogja majd kezelni illetve a egy tömörítő állomást, amely a lakosságtól beszállított hulladékot tömöríti, hogy optimálisabban, gazdaságosabban lehessen átvinni egy másik helyszínre, ahol a tényleges kezelése majd meg fog valósulni.”

A program célja, hogy az érintett települési önkormányzatok bevonásával korszerű, biztonságos, komplex hulladékgazdálkodási rendszer alakuljon ki. Ennek központi eleme a szelektív hulladék gyűjtése, kezelése és újrahasznosítása.

Facebook

Európai Unió Kohéziós Alap

Eseménynaptár

loader

impressum


Copyright: Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás – Minden jog fenntartvaTartalom: Strategic Scope Kft.
Grafika: Craetive Bt.
Web: Prodari Bt.