2013. augusztus 14., szerda 11:29

Augusztusi rádiós játék kérdései - napi nyertesek

Augusztusi rádiós játék kérdései - napi nyertesek

Gratulálunk a nyerteseknek!


+ kérdés

Mi a leghatékonyabb megoldás azért, hogy kevesebb hulladék keletkezzen?

A)     csak alumínium dobozos kólát vásárolok, mert így több lesz a fém hulladék

B)       csapvizet iszom, vagy olyan üdítőt, amely visszaváltható palackban van

A legtöbb hulladék az élelmiszer csomagolásokból  keletkezik. Ha környezettudatosan élünk, olyan termékeket vásárolunk, amelyek kevés, vagy semennyi csomagolást nem tartalmaz. Az egyik legjobb csomagolóanyag – környezetvédelmi szempontból – a visszaváltható üveg vagy műanyag palack. 

Nyertes:  Villányi Krisztina, Soporn


Augusztus 31

Milyen anyagnak minősül az akkumulátor, az elem és a festék ?

A)      nehezen feldolgozható természetes anyagnak

B)       veszélyes hulladéknak

A veszélyes hulladékok – nevükből kifolyólag is – károsak a környezetre és az emberi szervezetre egyaránt. Ezek gyűjtése különös odafigyelést igényel, semmi esetre sem dobhatjuk sem a kommunális szemét közé, sem pedig a szelektív gyűjtőedények egyikébe se. A leggyakoribb veszélyes hulladék az akkumlátor, az elem és a festékek – ezeket a szolgáltató telephelyén adhatjuk le. 

Nyertes: Varga Lászlóné Sopron

 

 


Augusztus 30. 

 

Mit kell csinálni mielőtt a műanyag palackot kidobjuk a gyűjtőkonténerbe?

 

A)     levesszük a kupakját,  kiöblítés után összetapossuk és kidobjuk a konténerbe

 

B)      miután kiöblítettem, visszacsavarom a kupakot és kidobom a konténerbe

 

Azzal, hogy a műanyag palackot a gyűjtőkonténerbe visszük, még nem tettünk meg mindent. Fontos, hogy a palackokat kiöblítsük és összetapossuk, mielőtt a konténerbe vagy a sárga zsákba dobjuk. Ha a kupakot rácsavarba tesszük a gyűjtőbe, a levegő nem megy ki belőle, így értékes helyet foglal el a levegővel teli palack. 

Nyertes: 

 


Augusztus 29. 

Milyen anyagokat dobhatunk ki a gyűjtőszigeteken elhelyezett konténerekbe?

A)     üveget, műanyagot, papírt, fémet

B)      veszélyes hulladékot, festékes vödröt, hungarocellt, akkumlátort

A szelektív gyűjtőszigetek azt a célt szolgálják, hogy az ide dobott hulladékot – további szétválogatás után – az újrafeldolgozókhoz lehessen szállítani. Ezeke a hulladékok így egyrészt újrahasznosulnak, másrészt nem terhelik a lerakót. Fontos, hogy ezekbe a konténerekbe csak olyan hulladékot dobjunk, amit lehet. Soha ne tegyünk bele például veszélyes hulladékot vagy kommunális hulladékot. 

Nyertes: Bodnárné Kiss Gabriella, Sopron


Augusztus 28. 

A szelektíven gyűjtött hulladékokkal mi történik a továbbiakban?

A)      összeöntik és kiviszik a lerakóra

B)       még jobban szétválogatják, és újra hasznosítják

A szelektíven gyűjtött hulladékot tovább válogatják és végül az újrahasznosító üzemekbe szállítják, ahol másod alapanyag készül belőle. Másra használják például a színes és a fehér műanyagot, a színes és a fehér üveget, a pet palackot és a kupakot. A szelektíven gyűjtött hulladékot sosem vegyítik a kommunális hulladékkal. 

Nyertes: Árvay Ágnes, Sopron


Augusztus 27.

Mi történik a begyűjtött kommunális hulladékkal (szeméttel)?

a, részben újrahasznosul

b, válogatás nélkül a hulladéklerakóra kerül

A korszerű hulladékgazdálkodás legfontosabb célja, hogy a hulladéklerakóra csak azok a hulladékok kerüljenek, amelyeket semmilyen módon nem lehet újrahasznosítani. A Sopron térségében megvalósuló új rendszer révén az elszállított kommunális hulladékot átválogatják és az újrahasznosítható dolgokat kiszedik belőle. Azért fontos, hogy már otthon szelektíven gyűjtsünk, hogy a válogató műben kevesebb energiát kelljen arra fordítani, hogy a hasznosítható hulladékok ne kerüljenek a lerakóra. 

Nyertes: Somosi F Angelus Valentin, Sopron


Augusztus 26.

Lehet-e otthon, a lakásban is szelektíven gyűjteni a hulladékot?

A)      igen, csak oda kell figyelni és elhatározás kérdése

B)       nem, mert kicsi hozzá a hely és nem fér el még több gyűjtő zacskó

Az, hogy az otthoni szelektív hulladékgyűjtés macerás, sok kényelmetlenséggel jár – egy tévhit, amit szét kell oszlatni. Praktikusan, könnyedén megoldhatjuk otthonunkban a hulladékok elkülönített gyűjtését. Fontos, hogy mindig tisztán tegyük a gyűjtőzsákokba a hulladékot, így szaga sem lesz. Ha pedig már lakóhelyünkön működik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, akkor még egyszerűbb a dolgunk, hiszen csak a sárga zsákot kell elhelyezni, melybe a műanyag, a fém és az italos karton hulladékot egyaránt beletehetjük. 

Nyertes: Orbán Gyula, Sopron


Augusztus 25. 

Az új hulladékgazdálkodási rendszer kiépülése után hogyan szállítják majd a cséri lerakóra a térségből származó hulladékot?

A)     Tömörítve, hogy minél kevesebb helyet foglaljon a hulladék

B)     A kukásautók egyenesen Csérre viszik majd az összegyűjtött hulladékot

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló új hulladékgazdálkodási rendszernek köszönhetően korszerű technológiával történik majd a hulladék elszállítása a lerakóig. A beruházás részeként átrakó állomások épülnek, melyekben tömörítik a hulladékot, így kevesebb helyet foglal majd a lerakón, ráadásul a szállító autók is egyszerre több hulladékot tudnak így elvinni. 

Nyertes: Fleck Adrienn, Sopron


Augusztus 24.

Hol lesz a Sopron térségében megvalósuló új hulladékgazdálkodási rendszer legnagyobb beruházása?

Válasz

A)     Cséren

B)     Kapuváron

Magyarázat

39 település összefogásával és társulásával létrejött a Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulást. Ez 110 ezer lakost érint, 40 ezer háztartásban. Európai Uniós támogatással új, korszerű hulladékkezelés valósul meg. Ennek központi eleme a cséri hulladéklerakó, amely az egész térségből érkező hulladékot fogadja majd be. 

Nyertes:   Radó László, Fertőszentmiklós


Augusztus  23.

Melyik szelektíves gyűjtőbe kell dobni az italos kartondobozt?

Válasz

A)     Műanyag gyűjtőbe

B)     Papír gyűjtőbe

Magyarázat

A hulladékokat begyűjtésük után egy futószalagon szétválogatják, hogy a különböző alapanyagú hulladékok a megfelelő feldolgozókhoz kerüljenek. Az italoskarton gyűjtése a doboz falát alkotó jó minőségű papír miatt fontos. Ezekből újrapapír készül. Ennek ellenére Sopron térségében a műanyag közé kell dobni.

Nyertes: Varga Éva, Hidegség


Augusztus 22.

Miért ne dobjuk a kukába az elektronikai hulladékot?

Válasz

A)     Azért ne, mert az alkatrészeikben lévő anyagok újrafelhasználása különösen fontos.

B)     Azért ne, mert nem fér bele a kukába

Magyarázat

A kidobott elektronikai gépek, berendezések alkatrészei olyan ritkafémeket tartalmaznak, melyeket fontos újrafelhasználni, mert a mai technológia mellett problémás lenne a helyettesítésük. Ha a kidobott gépeinket: tv-t, számítógépet, konyhai berendezéseket is az erre kijelölt lerakóban gyűjtjük, akkor  például a távközlés, az orvostudomány vagy a navigáció során alkalmazott eszközök, berendezések gyártásánál újra feltudják használja ezeket a (valóban) ritkafémeket.

Nyertes: Kozák Lászlóné, Sopron


Augusztus 21.

A szelektíven gyűjtött műanyagpalackról le kell-e csavarni a kupakot?

A)     Igen, de összelapítás után visszacsavarhatjuk rá

B)     Nem, csak kupakkal együtt újrahasznosíthatók

Magyarázat

A szelektíven gyűjtött műanyagpalackokat erre a célra létrehozott gépek dolgozzák fel,  melyek a palackokat felszaggatják, hogy a benne lévő levegő eltávozhasson. Ez után a fajsúlyuk alapján tudják különválogatni  a különböző alapanyagú műanyagokat, mert más termékek készülnek a palackokból és más a kupakokból. Fontos azonban, hogy ha nem lapítjuk össze a palackot, akkor ne hagyjuk rajta a kupakot, mert így főként levegővel telik meg a gyűjtő és a szállító autó. 


Augusztus 20.

Miért kell összelapítani  a műanyagpalackokat és papírdobozokat?

Válasz

A)     Mert így kevesebb helyet foglalnak el a gyűjtőben és a szállítóautókban.

B)      Hogy könnyebb legyen újrahasznosítani

Magyarázat

Ha összelapítás nélkül dobjuk a PET - palackokat a gyűjtőbe, akkor  2/3-dal több helyet foglalnak el , ez pedig azt jelenti, hogy minden összelapítatlan műanyagpalack  elszállításkor két másik palacktól veszi el a helyet,ráadásul a gyűjtőkonténer is hamarabb megtelik 

Nyertes: Németh Norbertné Anett, Fertőszéplak


Augusztus 19. 

Beletehetjük-e a pizzásdobozt a szelektív papírgyűjtőbe?

A)     Nem, mert szennyezett, zsíros

B)      Igen, mert papírból készül

Magyarázat

Fontos, hogy semmilyen szelektíven gyűjtött anyag ne legyen szennyezett. Különösen igaz ez a papírra, hiszen papírgyártáshoz egyébként is nagyon sok vizet használnak fel, ezért nem tudják a szennyezett papírt megtisztítani, mert az nagyon megdrágítaná az újrahasznosítás költségeit. 


Augusztus 18.

Mi történik a szelektíven összegyűjtött hulladékkal?

A)     Újra hasznosítják azokat

B)      Hulladéklerakóra kerül

Magyarázat

A szelektíven gyűjtött hulladékot az  STKH különféle hulladékhasznosítóknak adja tovább, akik másodalapanyagot készítenek belőle. A másodalapanyag a műanyaggranulátum vagy a papírpép. Ezeket használják újrahasznosított termékek előállításához.  Például italosrekeszeket, tojástartókat. Nagyon fontos, hogy csak a tiszta hulladékot veszik át a feldolgozók, ezért lényeges, hogy csak a megjelölt hulladékfajták kerüljenek a szigetek egyes gyűjtőkonténereibe illetve a sárga zsákokba.


Augusztus 16. 

Mennyi idő alatt bomlik le az üveg a természetben?

A) 50-100 év

B) egy millió év

Az üveg az egyik legértékesebb alapanyag, hiszen 100 százalékban újrahasznosítható. Ha azonban a szelektív gyűjtő helyett a természetbe kerül, egyes becslések szerint 1 millió év alatt, mások szerint soha sem bomlik le. 

Nyertes: Gölt Péter, Sopron


Augusztus 15. 

Milyen típusú hulladékot lehet bedobni a szelektív hulladékgyűjtő konténerekbe?

 A) A háztartásban keletkező bármilyen műanyag, üveg és papír, fém hulladékot

B) Tiszta, ételmaradéktól mentes csomagolási hulladékot, valamint újságpapírt, irodai papírt

Fontos, hogy a szelektív gyűjtőkbe csak csomagolási hulladék kerüljön. Ezért nem tehetünk például a műanyag szelektív gyűjtőbe használt játékot. Az élelmiszerrel szennyeződött, zsíros csomagolóanyagokat megtisztítva dobjuk a megfelelő gyűjtőhelyre. 


Augusztus 14. 

Az alábbiak közül mely hulladékainktól válhatunk meg lomtalanításkor?

A)     veszélyes hulladék

B)    használt bútor

 Lomtalanításkor olyan hulladékokat dobhatunk ki, melyeket más módon nem tudunk szelektíven elhelyezni. Ilyenek például a használt bútorok. Nem lomtalanítási tárgy viszont az építési, bontási törmelék, festékes vödrök, tönkrement elektronikai hulladékok. Ezeket a veszélyes hulladékoknak kijelölt lerakón helyezhetjük el. 


Augusztus 13. 

Környezetvédelmi szempontból a visszaváltható üveg vagy az alumínium csomagolás jobb? 

A)     visszaváltható üveg

B)     alumínium

A visszaváltható üveget körülbelül 40-szer töltenek újra, ezért ez a leginkább környezetbarát csomagolóanyag. Az alumínium gyártásához ezzel szemben lényegesen több energiára van szükség. 

Nyertes: Németh Szilvia, Sopron


Augusztus 12.

Mennyi idő szükséges egy alumínium doboz lebomlásához a természetben?

a. 50-100 év

b. 20-30 év

Míg nekünk csupán egy mozdulat, hogy a szelektív gyűjtőbe dobjuk az alumínium üditős vagy sörös dobozt, addig a természetben 50 évbe telik, míg lebomlik. Ráadásul ha szelektíven gyűjtjük, akkor a feldolgozókon keresztül újrahasznosítják.  

Nyertes: dr Horvathné Dezso Maria


Augusztus 11. 

Mit nem szabad bedobni a műanyaghulladék-gyűjtő konténerbe?:

A)     elöblített tejfölös pohár

B)      hungarocell

A szelektív gyűjtőedényekbe mindig csomagolási hulladékot dobjunk csak. A hungarocellt nem tehetjük a szelektív gyűjtők egyikébe sem, mert veszélyes hulladéknak minősül, ezért az ilyen hulladékok elhelyezésére kijelölt helyeken adjuk le.   

Nyertes: Harsányi Sándorné, Sopron


Augusztus 10. 

Melyik nem veszélyes hulladék az alábbiak közül?

A)     kimerült akkumulátor

B)     gumiabroncs

A veszélyes hulladékok gyűjtését körültekintően kell végezni. Ezek a tárgyak olyan alkotórészeket tartalmazhatnak, melyek károsak az emberi egészségre vagy a természetre. A használt akkumlátort, festékes vödröt, elektronikai hulladékot soha ne tegyük a többi szemét közé. 

Nyertes:Kocsis László, Sopron

Facebook

Európai Unió Kohéziós Alap

Eseménynaptár

loader

impressum


Copyright: Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás – Minden jog fenntartvaTartalom: Strategic Scope Kft.
Grafika: Craetive Bt.
Web: Prodari Bt.