2013. július 11., csütörtök 11:05

Júliusi rádiós játék kérdései - napi nyertesek

Júliusi rádiós játék kérdései - napi nyertesek

 

Július 31. szerda

Ön szerint mennyi idő alatt bomlik le egy eldobott tejesdoboz a természetben?

A)      5 év

B)      egy hónap

A többrétegű italos-kartondoboz vagy tejes doboz úgynevezett társított csomagolóanyag, hiszen háromféle anyagtípusból készül. Legalább 75%-ban papír, emellett műanyagot és alumíniumfóliát is tartalmaz. Több kedvező tulajdonsága mellett egyik hátránya, hogy gyártása, újrafeldolgozása nagyon energiaigényes folyamat, ráadásul a természetben nagyon lassan, évek alatt bomlik csak le. 

Nyertes: Janzsó Kálmán, Sopron


Július 30. kedd

Melyik csomagolás tekinthetõ takarékosnak, melyik jár kevesebb hulladékkal?

A)     díszdobozos csokoládé

B)     visszaváltható sörösüveg

Vásárlásaink során is lehetünk környezettudatosak, ha olyan termékeket veszünk meg, amelyekhez kevés, vagy semennyi csomagolóanyagot nem használtak fel. Így nem viszünk haza feleslegesen hulladékot. Az egyik leginkább környezetbarát csomagolóanyag a visszaváltható üveg. 


Július 29. hétfő

Hogyan tudjuk a kartondobozokat elhelyezni a szelektív hulladékgyűjtőben?

 a) Összelapítjuk

 b) A kartondoboz nem tehető a szelektív hulladékgyűjtő konténerbe.

Minden hulladékfajtára igaz a felhívás, miszerint: Tapossa laposra! Így helyet spórolunk a szelektív gyűjtőkonténerekben vagy a szelektív zsákokban, több fér el bennük, ráadásul a kukásautó is több hulladékot tud így egyszerre elszállítani. 

Nyertes: Göltl Péter, Sopron


Július 28. vasárnap

Szabad-e zsíros, olajos, vegyszeres anyaggal szennyezett hulladékot a szelektív hulladékgyűjtőbe tenni? 

a)      Igen, de csak akkor, ha előtte alaposan meg tudjuk tisztítani

b)      Nem 

A szelektív gyűjtőkbe lehetőség szerint tiszta hulladékot tegyünk. A műanyag flakonokat, poharakat öblítsük el, mielőtt kidobjuk. Olyan hulladékot, amit nem tudunk megtisztítani, például ételmaradékkal szennyezett fóliát vagy pizzásdobozt ne tegyünk a szelektíven gyűjtött hulladékok közé. 


Július 27. szombat

Melyik hulladékot dobhatjuk papírgyûjtõ konténerbe?

A)      gyógyszer használati utasítása

B)      tejfölös pohár

A papírgyűjtő konténerbe csak papírhulladékot helyezhetünk el, például újságpapírt, szórólapot, telefonkönyvet, tiszta papírzacskót, és egyéb papír csomagolóanyagokat.


Július 26. péntek

Az alábbiak közül melyik számít veszélyes hulladéknak?

A)     eltörött üvegpohár

B)     használt fénycsõ

A modern fénycsövek működéséhez olyan veszélyes, mérgező anyagokat is felhasználnak, mint például a higany -  amelyek veszélyesek az egészségünkre és a környezetünkre egyaránt. Ezért az elhasználódott fénycsöveket ne dobjuk ki a háztartási szemétbe, mert összetörhet, és a veszélyes anyag a levegőbe kerülhet. 


Július 25. csütörtök

Ön szerint miért előnyös a szelektív hulladékgyűjtés?

a) A külön gyűjtött hulladékot újra lehet hasznosítani.

b) a kukásautók gyorsabban be tudják gyűjteni így a hulladékot

A szelektív hulladékgyűjtés több szempontból is hasznos. Egyrészt, mert így kevesebb hulladék kerül a lerakóra, kisebb a környezeti terhelés. Másrészt a nagy mennyiségben keletkező hulladékot újra lehet hasznosítani, aminek következtében energiát spórolunk, ez által pedig védjük a környezetünket. 


Július 24. szerda

Az alábbiak közül melyik számít veszélyes hulladéknak?

A)     a rózsa szúrós nyesedéke

B)     maradék festék

Veszélyes hulladéknak nevezzük azokat az anyagokat, hulladékokat, amelyek az emberi egészségre vagy a környezetre károsak. A festékek, lakkok, hígítók, oldószerek ilyen veszélyes hulladéknak számítanak, ezért ezeket elkülönítve kell gyűjteni és az erre kijelölt átvevőhelyen adhatjuk le.

Nyertes: Varga Éva, Hidegség


Július 23. kedd

Az alábbi tárgyak közül melyik újrahasznosítható hulladék?

A)     samponos doboz

B)     zsíros papír

A szelektív hulladékgyűjtés során nagyon fontos, - bármilyen hulladéktípusról legyen is szó – hogy tisztán, kiöblítve dobjuk a gyűjtőbe. Újrahasznosítható, vagyis szelektíven gyűjthető műagyag például az üdítős, ásványvizes PET-palack, a kiöblített háztartási flakonok, háztartásban előforduló tiszta fólia. A zsíros, szennyezett papírt, mint például a pizzásdobozt azonban nem gyűjthetjük szelektíven.

Nyertes: Orbán Imre, Kapuvár


Július 22. hétfő

Melyik hulladékot dobhatjuk az üveggyûjtõ konténerbe?

A)     villanykörte

B)     barna, zöld üveg

Az üveg csomagolóanyagokat érdemes szelektíven gyűjteni, mert ezeket újrahasznosítják és újra üveges készítenek belőle.  Például az italos, bébiételes, lekváros, befőttes üvegek értékes alapanyagként szolgálnak az újrahasznosítás során.  Tükröt, ablaküveget, villanykörtét, szemüveget azonban ne dobjunk az üveggyűjtőbe, ezek ugyanis nem újrahasznosíthatóak.

Nyertes: Rákóczi Bernadett, Sopron


Július 21. vasárnap

Melyik hulladékot nem dobhatjuk az üveggyûjtõ konténerbe?

A)     tükör

B)     lekvárosüveg

Az üveg csomagolóanyagokat érdemes szelektíven gyűjteni, mert ezeket újrahasznosítják és újra üveges készítenek belőle.  Például az italos, bébiételes, lekváros, befőttes üvegek értékes alapanyagként szolgálnak az újrahasznosítás során.  Tükröt, ablaküveget, villanykörtét, szemüveget azonban ne dobjunk az üveggyűjtőbe, ezek ugyanis nem újrahasznosíthatóak. 


Július 20. szombat

Mit nem ajánlatos a komposztba tenni?

A)     konyhai zöldségmaradékok

B)     húsmaradék, csont

A szerves eredetű anyagok és hulladékok szinte kivétel nélkül komposztálhatók. Ilyenek a gyümölcsök, zöldségek, tojás héja, kávézacc, teafilter tartalma. Főtt ételmaradékot, különösen húst, csontokat vagy fáradt olajat azonban soha ne tegyünk a komposztba. 

Nyertes: Hargitai Judit, Kópháza


Július 19. péntek

Az alábbi tárgyak közül melyik nem újrahasznosítható hulladék?

A)     telefonkönyv

B)     indigó

Számos papír hulladékot tudna újrahasznosítani a feldolgozók. A feldolgozás legfontosabb feltétele, hogy a papír ne legyen szennyezett, zsíros. Szelektíven gyűjthetjük például a kartondobozokat, csomagolópapírokat, telefonkönyvet, szórólapokat. Ám például a faxpapírt és az indigót nem lehet újrahasznosítani, ezért ezeket a szelektív papírgyűjtőbe se dobjuk bele. 

Nyertes: Honyákné Kál Viktória, Fertőrákos


Július 18. csütörtök

Az alábbi tárgyak közül melyik újrahasznosítható hulladék?

A)     bébiételes üveg

B)     szemüveg

Az újrahasznosítás az a folyamat, amikor a hulladékokat összegyűjtik és újra használható dolgot készítenek belőle. A csomagolási üveg hulladékot lehet újra hasznosítani, így például az italos, bébiételes üvegeket.  Tükröt, ablaküveget, villanykörtét, szemüveget, nagyítót, kerámiát, porcelánt, neoncsövet azonban ne dobjuk az üveggyűjtőbe, ezek ugyanis nem újrahasznosíthatóak. 


Július 17. szerda

Mit kell tenni a veszélyes hulladékokkal?

A)     Nem kell tenni semmi különlegeset vele, mert a szeméttelepen úgyis kiválogatják

B)     Külön kell gyűjteni, majd elvinni a veszélyes hulladékgyűjtőbe

Veszélyes hulladéknak számítanak azok az anyagok, amelyek az emberi egészségre vagy életre károsító hatást fejtenek ki. A veszélyesnek minősülő hulladékok kezeléséhez és szállításához engedély szükséges, összetételét és származási helyét dokumentálni kell, ezért fontos, hogy ezeket a hulladékokat külön gyűjtsük, és az erre kijelölt helyen adjuk le.

Nyertes: Sóósné Pölcz Erika, Harka 


Július 16. kedd

Milyen lakókörnyezetben működik a házhoz menõ (zsákos) gyûjtés?

A)     Családi házas övezet

B)      Lakótelep

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló új hulladékgazdálkodási rendszernek köszönhetően Sopron térségében elindult a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. A településeken a családi házas övezetekben élők otthonukban gyűjthetik szelektíven a különféle hulladék típusokat. 

Nyertes: Joó Dénes Lóránd, Ágfalva


Július 15. hétfő

Melyik hulladéktípus nem gyűjthető a házhoz menõ(zsákos) gyûjtési módszerre?

A)     Fém hulladék

B)      Üveghulladék

Az új hulladékgazdálkodási rendszernek köszönhetően Sopron térségében elindult a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. A sárga zsákba tehetjük a műanyagot, a fémet és az italos kartondobozt, a kék színű zsákba pedig a papír hulladékot. Az üveg szelektív gyűjtésére továbbra is a gyűjtőkonténerek szolgálnak, ilyen hulladékot tehát ne tegyünk sem a sárga, sem a kék zsákba. 

Nyertes: Farkas Ferenc, Sopron


Július 14. vasárnap

Mennyi idő szükséges egy műanyag zacskó lebomlásához a természetben?

A) 100-400 év

B) 1-2 év

Egy eldobott műanyag zacskó több száz évig szennyezi a környezetet, ha eldobjuk. Egy hagyományos szatyor 3-400 év alatt bomlik le. Mivel a műanyag zacskók nem komposztálódnak, a Nap hatására apró, mérgező darabkákra hullanak, így szennyezik a földet és a vizeket. 

Nyertes: Kozák Tamásné, Kópháza


Július 13. szombat          

Melyik termék előállításához szükséges a legkevesebb energia az alábbiak közül?

A)  egy 1,5 literes vizes palack

B)  hat 0,25 literes vizes palack

Ha spórolni tudunk a csomagolóanyagok mennyiségén, azzal sokat tehetünk környezetünk védelméért. A műanyag palackok előállításához akkor is energiára van szükség, ha azt szelektíven gyűjtött és újrahasznosított anyagból készítik. Egy nagyobb kiszerelésű palack előállításához jóval kevesebb energia szükséges, mint több kisebb palackhoz.

Nyertes: Béres Ildikó, Sopron


Július 12., péntek

Milyen hulladéknak minősül a tovább nem használható számítógép-modem?

A)     nem veszélyes, ezért a kommunális hulladék közé rakható

B)     veszélyes „e-hulladék”, ezért szelektíven kell gyűjteni

Rendeltetésszerű használat mellett ezek az eszközök nem jelentenek veszélyt a környezetre. Működésképtelenségük esetén azonban haszontalan hulladékká válnak és ha a kommunális hulladék közé keverednek, égetés vagy csapadékvíz hatására a bennük található, addig kötött állapotban lévő veszélyes anyagok a környezetbe jutva károsak lehetnek.

Nyertes:  Kis Marianna, Sopron


Július 11., csütörtök

Környezetvédelmi szempontból melyik a legjobb csomagolóanyag?

A)     alumíniumdoboz

B)     visszaváltható üveg

Környezetvédelmi szempontból a legjobb csomagolás a visszaváltható üveg. Egy üveget körülbelül 40-szer lehet újratölteni. Ez azt jelenti, hogy nem kell minden egyes alkalommal nyersanyag és energia felhasználásával új csomagolást gyártani, ráadásul nem keletkezik feleslegesen szemét sem. Mindezzel kíméljük a környezetünket, hiszen az üres üvegek visszaszállítása és kimosása még mindig sokkal kisebb szennyezéssel jár, mint pl. 40 darab PET-palack gyártása, szállítása. 

Nyertes: Bereczki Miklósné

Facebook

Európai Unió Kohéziós Alap

Eseménynaptár

loader

impressum


Copyright: Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás – Minden jog fenntartvaTartalom: Strategic Scope Kft.
Grafika: Craetive Bt.
Web: Prodari Bt.