2013. június 10., hétfő 14:23

Júniusi rádiós játék kérdései - napi nyertesek

Júniusi rádiós játék kérdései - napi nyertesek

 

Június 30. Vasárnap 

Hová tehetjük a nyáron a kertekben keletkezett zöld hulladékot, ha környezettudatosan élünk?

A)     kivihetjük a komposztáló telepre

B)     Beletesszük a kukába

Az otthon keletkezett zöld hulladékot nem kell kidobni a kukába, hasznosan is megszabadulhatunk a lenyírt fűtől, levágott ágaktól. A soproni Harkai úti komposztáló telepen egy m3-ig ingyenesen leadhatjuk a zöld hulladékot. Vagy otthon, a házi komposztban is jó szolgálatot tehetnek a levágott ágak, gallyak. 

 


Június 29. Szombat

Miért célszerű minél több újrahasznosított papírt használni?

A)   mert jobb minőségű papírt kapok

B)   mert az újrahasznosított papír előállításához jóval kevesebb energia és víz szükséges

 

Érdemes újrahasznosított papírból készült terméket vásárolni. Ezzel ugyanis a környezetünket védjük. Az újrahasznosítás során negyedannyi energiát és fele annyi vizet használnak fel, mint az újonnan gyártott papír előállításához.

 


Június 28. Péntek

Az alábbiak közül melyik számít veszélyes hulladéknak?

A) Lejárt szavatossági idejű gyógyszerek.

B)  Italoskarton dobozok

A lejárt szavatosságú gyógyszerek veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért ezeket elkülönítve kell gyűjteni. Környezetszennyezéssel jár, ha ezek az anyagok élővízbe kerülnek. A lejárt szavatosságú gyógyszerek visszagyűjtése a gyógyszertárak feladata. Érdemes a gyógyszerek kiváltásánál csak a szükséges mennyiséget megvenni, ha ez elfogy, csak akkor váltsuk ki a többit is. 

 Nyertes: Nagy Péter, Kapuvár


Június 27. Csütörtök

Milyen hulladék kerülhet az új, korszerű cséri hulladéklerakóra?

A)     minden fajta szemét ide kerülhet

B)     alapos válogatás után csak a megfelelő hulladék kerülhet egy korszerű lerakóra

Az uniós előírásoknak megfelelően nem kerülhet a lerakóra akármilyen hulladék. Ennek megfelelően nem kerülhetnek veszélyes- , újrahasznosítható és lebomló anyagok a hulladéklerakóra. Az új rendszernek köszönhetően több, mint 10 ezer tonna szerves hulladéktól mentesül a központi, cséri lerakó. 


Június 26. Szerda

Hol épül meg az új hulladékgazdálkodási rendszer központi eleme?

A)     Cséren

B)     Kapuváron

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló új hulladékgazdálkodási rendszer keretében 39 település hulladéklerakását oldja meg az épülő cséri hulladékkezelő központ. A közel 20 hektáron megvalósuló Regionális Hulladékkezelő Központ központi eleme lesz a 39 települést kiszolgáló korszerű rendszernek.A munkák ünnepélyes megkezdését szimbolizáló nyitórendezvényt kedden tartották Cséren.


Június 25. Kedd

A fém milyen arányú újrahasznosítását írja elő az új hulladék-törvény?

A)     5%

B)     50%

A hulladékról szóló Törvény szabályozza a gyűjthető hulladékfajtákat, kötelező gyűjtési gyakoriságot, a minimális edényméreteket, a hulladékszállítási díjat.  A törvény előírja, hogy a hulladékká vált csomagolóanyagok tömegének legalább 60%-át  hasznosítsák. A fém esetében 50%-os újrahasznosíthatóság a cél. 

Nyertes: Pintér Balázs, Sopron


Június 24. Hétfő

Mi a kommunális hulladék?

A)      háztartási hulladék

B)      ipari, építkezési hulladék

A kommunális hulladék lakossági fogyasztás során keletkező háztartási hulladék. A kommunális hulladék hatalmas mennyiségű. Magyarországon 4-5 millió tonna szilárd és 20 millió tonna kezelt folyékony hulladék halmozódik fel évente.  A kommunális hulladék szétválogatásával, vagyis a szelektív hulladékgyűjtéssel csökkenthetjük a lerakók terhelését.

 Nyertes: Hidegségi Ilona, Sopron


Június 23. Vasárnap

Mit nevezünk újrahasznosításnak?

A) Amikor a hulladékot elégetik.

B)  Amikor a hulladékká váló anyagokból újra felhasználható másod alapanyagot állítanak elő.

A hulladék újrahasznosításával másod alapanyagok keletkeznek, melyek felhasználásával különböző termékeket állítanak elő. A másod alapanyagok felhasználásával természeti erőforrásainkat, például a fákat kíméljük, de  környezetünk védelme, annak terhelésének és szennyezettségének csökkenté-se miatt is fontos a hulladék újrahasznosítása.

 


Június 22. Szombat

Letehetjük-e a szelektív gyűjtőszigetek környékére a feleslegessé vált elektronikai gépeket? 

A)     Igen

B)     Nem

 Az elektronikai hulladékot Sopronban a Harkai úti telepen adhatjuk le ingyenesen. Elektronikai hulladékot soha ne tegyünk le szelektív gyűjtőszigetekre vagy lomtalanítási pontokra. 

 Nyertes: Szabó Edina, Sopron


Június 21. Péntek

A felsoroltak közül melyek lakossági veszélyes hulladékok ?


A) Szárazelem, akkumulátor, gyógyszer, festék, növényvédő szer
B) Építési és bontási hulladékok

Veszélyes hulladéknak nevezzük azokat az anyagokat, hulladékokat, amelyek minőségüket tekintve az emberi egészségre, életre, élővilágra, környezetre károsak. Ezért ezeket a hulladékokat elkülönítve gyűjtsük, semmi esetre se tegyük a kommunális hulladék közé. 

 Nyertes: Pócsiné Kis Virág, Sopron


Június 20. Csütörtök

Milyen színű a szelektív hulladékgyűjtő zsákok közül a papírgyűjtő?

A)     sárga

B)      kék

A papírt, ha szelektíven gyűjtjük újrahasznosítják. A kék gyűjtőzsákba dobhatjuk az újságpapírt, kartondobozt, csomagolópapírokat, irodai papírhulladékot, telefonkönyvet, szórólapokat. Zsíros és szennyezett papírokat, pelenkát azonban nem gyűjthetünk szelektíven, azokat a kommunális hulladék közé kell tenni. 


Június 19. Szerda

Melyik hulladékot nem lehet újrahasznosítani?

A)     pezsgősüveg

B)     kidobott gumilabda

Azokat a hulladékfajtákat gyűjthetjük szelektíven, amelyeket újra lehet hasznosítani. Ilyen a papír, műanyag és a fém csomagolási hulladék. Más tárgyakat, mint például a gyerekjátékokat nem tudnak hasznosítani, ezért ezek szelektív gyűjtésére sincs lehetőség. 

Nyertes: Kocsis László, Sopron


Június 18., kedd

A Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 39 településén összesen mennyi háztartásból szállítja el a hulladékot a szolgáltató, STKH Sopron és Térsége Hulladékgazdálkodási Kft.? 

A)     12 ezer

B)     40 ezer

A Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 39 településén  január óta a Társulás tulajdonában lévő szolgáltató, az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft.  végzi a hulladékszállítást.  A szolgáltató a 39 település 110 ezer lakosához, összesen  40 ezer háztartásába jut el hétről hétre. 

Nyertes: Kelemen János, Soporon


Június 17. Hétfő

Milyen arányban kell újrahasznosítani a jövőben a papír és karton csomagoló anyagokat? 

A)     15%

B)     60%

A hulladékról szóló Törvény szabályozza a gyűjthető hulladékfajtákat, kötelező gyűjtési gyakoriságot, a minimális edényméreteket, a hulladékszállítási díjat.  A törvény előírja, hogy a hulladékká vált csomagolóanyagok, például a papír és karton tömegének legalább 60%-át  hasznosítani kell. 

Nyertes:  Honyákné Kál Viktória, Fertőrákos


Június 16. Vasárnap

Melyik hulladékot nem lehet újrahasznosítani?

A) műanyag

B) cseréptárgyak

Azokat a hulladékfajtákat gyűjthetjük szelektíven, amelyeket újra lehet hasznosítani. Ilyen a papír, műanyag, üveg és a fém hulladék. Más tárgyakat azonban nem tudnak hasznosítani, ezért ezek szelektív gyűjtésére sincs lehetőség, ilyenek például a cserépből készült edények.


Június 15. Szombat

Átlagosan mennyi hulladékot termel egy 4 fős család 1 nap alatt?

A) 1,7 kg

B)  2,8 kg

Az elmúlt időszak viszonylagos jóléte nagyon nagy mennyiségű hulladék termelődését idézte elő. Egy átlagos négy fős család naponta csaknem 3 kg hulladékot termel. A  lerakóra kerülő hulladék mennyiségének csökkentése uniós előírás, mivel a kidobásra kerülő anyagok nagy mennyiségben újrahasznosíthatók volnának, ha megfelelő gyűjtési rendszerrel eljutnának újrafeldolgozó üzemekbe. 


Június 14. Péntek

Milyen arányban kell újrahasznosítani a jövőben a csomagolási üveget?

A)     60%

B)     12%

A hulladékról szóló Törvény szabályozza a gyűjthető hulladékfajtákat, kötelező gyűjtési gyakoriságot, a minimális edényméreteket és a hulladékszállítási díjat.  A törvény előírja, hogy a hulladékká vált csomagolóanyagok tömegének legalább 60%-át hasznosítani kell. 

Nyertes: Rétfalvi Katalin, Sopron


Június 13. Csütörtök

A „Válogassuk!” – program részeként elindult Road Show hány állomásból áll?

A)     2 helyszínből áll, csak a nagyobb városokat érinti.

B)     39 helyszínt, vagyis a Hulladékgazdálkodási Társulás valamennyi települését érinti

Az új hulladékgazdálkodási rendszerhez tartozó szemléletformáló kampány fontos része az a Road Show, amely lakossági tájékoztatóból és kiállításból álló rendezvénysorozat. A Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás valamennyi, vagyis mind a 39 településére várják az érdeklődőket a szervezők. 

Nyertes: Pásti Zsuzsanna, Sopron


Június 12., szerda

Milyen gyakorisággal viszi el a szolgáltató a házak elé kihelyezett, otthoni szelektív hulladékgyűjtésre szolgáló sárga és kék zsákokat? 

A)     hetene

B)     havonta

Az új hulladékgazdálkodási rendszernek köszönhetően a kommunális hulladék mellett a szolgáltató az otthonokban, szelektíven gyűjtött hulladékot is elszállítja. A műanyag - és fémhulladék, valamint az italos kartondobozok elhelyezésére szolgáló sárga zsákokat és a papírgyűjtésre használható kék zsákokat minden településen megadott időpontban, havonta szállítja el az STKH, Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft.

 Nyertes: 


Június 11., kedd

Körülbelül mennyi fára van szükség egy tonna papír előállításához?

A)  50-60 darab kifejlett fára.

B) 10-20 darab kifejlett fára.

Egy tonna papírhulladék feldolgozása 12 kifejlett fát ment meg a kivágástól Ma már nem minden papírt készítenek fából. Vannak papírok, amelyeket mezőgazdasági hulladékokból. Vannak olyan növényekből előállított papírok is, amelyeket a papírkészítés miatt termesztettek. 

Nyertes: Varga Rita, Sopron


Június 10., hétfő

Mit nevezünk szelektív hulladékgyűjtésnek?

A)     Amikor a háztartásokban keletkezett csomagolási hulladékfajtákat különválasztva gyűjtjük.

 B)      Amikor csak bizonyos időközönként dobjuk ki a szemetet.

Az egyes hulladék típusok külön-külön, anyagfajták szerinti begyűjtését szelektív hulladékgyűjtésnek nevezzük. Célja, hogy az újrahasznosítható összetevők a feldolgozókhoz kerüljenek. A veszélyes anyagok elkülönített kezelésével pedig a környezetterhelést igyekeznek csökkenteni. 

Nyertes: Berecky Miklósné, Sopron

Facebook

Európai Unió Kohéziós Alap

Eseménynaptár

loader

impressum


Copyright: Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás – Minden jog fenntartvaTartalom: Strategic Scope Kft.
Grafika: Craetive Bt.
Web: Prodari Bt.