2013. április 16., kedd 13:43

Áprilisi rádiós játék kérdései - napi nyertesek

Áprilisi rádiós játék kérdései - napi nyertesek

A Válogassuk! program és a Nap Rádió Sopron (FM 94.1) közös játékot hirdet.

A játék menete: hétfőtől (április 8.), három héten keresztül, naponta két alkalommal, kérdéseket teszünk fel a szelektív hulladékgyűjtéssel és a komposztálással kapcsolatban. A kérdések naponta két alkalommal, hétköznap reggel 7 és 12 órakor, hétvégén 10 és 12 órakor hangzanak el. A helyes válasz kiválasztásához egy kis segítséget/magyarázatot is adunk, amit minden nap itt a honlapon, illetve a program facebook oldalán teszünk közzé. A helyes válaszokat SMS-ben várjuk, a 06 30 44 44 941-es számra. A nyerteseket minden nap 14 órakor sorsoljuk ki. A napi nyeremény: Tulasi, növényi alapanyagból készült, környezetbarát szappan. A játék végén a résztvevők között kisorsoljuk a fődíjat, egy környezetbarát termékekből összeállított ajándékcsomagot és egy kézzel festett szappantartót. A nyeremények átvehetők a Zöld Állomás - Környezetbarát termékek boltjában.

Cím:Sopron Mátyás Király u.34.
Telefon: 06 99 506-577
email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
nyitva tartás: 9-18, szo.: 9-13

 Kapcsolódj be te is, és bővítsd ismereteidet a szelektív hulladékgyűjtéssel és a komposztálással kapcsolatban!


Április 28. vasárnap

Ön milyen praktikus tanáccsal tud szolgálni azoknak, akik szerint az otthoni szelektív hulladékgyűjtés problémás és sok helyet foglal el?

helyes válasz: Bármi lehet, ami arra utal, hogy egyszerűen, praktikusan lehet szelektíven gyűjteni otthon a hulladékot.

Magyarázat:

Az otthoni szelektív hulladékgyűjtés nem igényel nagy beruházást, és nagyobb helyre sincs szükség hozzá. Csupán a lakásban lévő hulladékgyűjtő edényünket kell két kisebbre lecserélni. A „szelektív gyűjtő” lehet egyszerű papírdoboz is, hiszen a tisztán, külön gyűjtött hulladék száraz, nem szennyezett, és nem büdös.


Április 27. szombat

Gyerekeknek:

Milyen anyag újra hasznosításából készülhet  DVD tok?

A)     PET palack

B)     joghurtos doboz

Magyarázat:

A begyűjtött PET palackokat a válogatóműben szétválogatják, majd tömörítéssel bálázzák. Ezeket elszállítják a hasznosító cégekhez, ahol darálékot, granulátumot készítenek a műanyag hulladékból, amelyet így újra feldolgozhatóvá tesznek. Így a szelektíven gyűjtött palackokból készülhetnek kerti padok, virágcserepek, gyeprácsok, alkatrészek és DVD tok is. 

Nyertes: Szabó Fanni, Sopron

Április 26. péntek

Ön szerint a háztartásokban keletkező hulladék mekkora részét lehet komposztálni?

A)     3%

B)     30%

Magyarázat:

Ha kihasználjuk a háztáji komposztálás lehetőségeit, akkor közvetlenül az élő talajba juttathatjuk vissza a tápanyagokat, elősegítve ezzel a természet körforgását. A települési szilárd hulladék körülbelül 30%-a komposztálható. Az Európai Unió támogatásával megvalósuló új hulladékgazdálkodási rendszer célja, hogy a keletkezett hulladék a korábbiaknál nagyobb mértékben újra hasznosuljon – például a komposztálás révén.

Nyertes: Bruder Attiláné, Sopron


Április 25. csütörtök

Hány  szelektív gyűjtősziget van Sopronban?

A)     31 db gyűjtősziget van Sopronban

B)      5 db

Magyarázat:

Sopronban a szelektív szigetekről a műanyagot és a papírt naponta, az üveget minden héten szerdán szállítja el az STKH. A papír, a műanyag és az üveg szelektív gyűjtésére Sopronban 31 gyűjtőszigeten van lehetőség. Az oktatási intézmények számára a szolgáltató ingyenesen biztosítja a gyűjtőedényt a műanyag és a papír szelektív gyűjtéséhez. 

 Nyertes: Nagy János, Sopron


Április 24. szerda

Ön szerint a településeken keletkező szilárd hulladék mekkora része újrahasznosítható?

A)     1-2%

B)     40%

Magyarázat:

A szelektíven válogatott hulladék nem szemét, hanem olyan értékes nyersanyag, mely újra értékké alakítható. A szelektív hulladékgyűjtés komoly kötelezettsége az országnak, de egyben mindannyiunk közös érdeke is. A települési szilárd hulladék mintegy 40%-a hasznosítható, ezért a háztartási szemetet nem szabad elégetni vagy elásni, mert a szétválogatott, tisztított hulladékból újból hasznos termékek állíthatók elő.


Április 23. kedd

Melyik internetes oldalon tájékozódhat az Új hulladékgazdálkodási rendszer előnyeiről?

A)     www.valogassuk.hu

B)     www.szelektiven.hu

Magyarázat:

A www.valogassuk.hu internetes oldalon naprakész információkat találhat az új hulladékgazdálkodási rendszerről. Az oldalon keresztül megismerhetik annak környezetkímélő hatásait és praktikus tudnivalókat is találnak például a szelektív hulladékgyűjtésről vagy éppen a komposztálásról. A Nap Rádió kvízjátékát is megtalálják az oldalon, ahol a napi kérdések mellett érdekes információkat is olvashatnak. 

Nyertesek: Kovács László


Április 22. hétfő

Hogy nevezzük az új hulladékgazdálkodási rendszer előnyeit bemutató programot?

A)     Válogassuk!

B)     Csak szelektíven!

Magyarázat:

A Válogassuk! program Európai Uniós forrásból azért jött létre, hogy minél szélesebb körben bemutassa az új hulladékgazdálkodási rendszert. A program célja, hogy a térség 39 települését érintő új rendszer előnyeiről, pozitív hatásairól tájékoztassa az itt élőket. A program során a sajtón és a különféle rendezvényeken keresztül bárki megismerheti, milyen előnyökkel, hozadékkal jár számára a korszerű hulladékkezelés. 

Nyertes: Rabi Mária, Sopron


Április 21. vasárnap

A mikroorganizmusok segítik vagy gátolják a komposztálódást?

A)     segítik

B)     gátolják

Magyarázat:

A mikroorganizmusok többnyire egy sejtből álló, szabad szemmel nem látható növények vagy állatok. Ezek olyan enzimeket választanak ki, melyek segítségével le tudják bontani a komposztba helyezett szerves anyagokat. Ezzel pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy értékes tápanyagok kerüljenek a termőföldbe. 


Április 20. szombat - gyerekeknek

Milyen állatok élnek az egészséges földben?

A)     a rózsabogár lárvájától a vakondig

B)     akkor egészséges a föld, ha nincsenek benne állatok

Magyarázat:

A talaj termékenysége nagyban függ annak élővilágától. A talajban lakó élőlények lehetnek egészen aprók, mint a baktériumok, gombák, de rajtuk kívül az egészséges földben rengeteg más állat is él, mint például ízeltlábúak, giliszták, sőt még emlősök is, mint például a vakond. Ezeknek az állatoknak az a feladatuk, hogy biztosítsák a tápanyagok körforgását.

Nyertes: Tóka Cintia, Sopron 


Gyorsabban nőnek-e a növények a komposzttal kezelt földben?

A)     igen, hiszen természetes tápanyagokat juttatok a földbe

B)     nem, csak egészségesebb zöldségeket, gyümölcsöket termeszthetünk így

Magyarázat:

A komposzttal kezelt föld kiemelkedő vízmegkötő és fényelnyelő képessége révén elősegíti a talaj felmelegedését, a növények gyorsabb csírázását és növekedését. A házi komposzt termőföldbe dolgozásával  értékes tápanyagokkal látjuk el a talajt, ezáltal több és egészségesebb növényt termeszthetünk. 

Nyertes: Stark Attila, Sopron


Április 18. csütörtök

Lehet-e ágakat, sövénynyiradékot a komposztba tenni?

A)     igen

B)     nem

Magyarázat:

Aprítva minden további nélkül beletehetjük ezeket. A kész komposztot felhasználás előtt át kell rostálni és a nem komposztálódott vagy darabos részeket az új komposzthoz adhatjuk. Ez azért is hasznos, mert ezzel biztosíthatjuk az új komposzthalom "indító" mikroorganizmus-flóráját, amelytől még értékesebb termőföldet kapunk. 


Április 17. szerda

Árnyékos vagy napos helyen ideális elhelyezni a komposztáló rekeszt?

A)     árnyékos helyen

B)     napos helyen

Magyarázat:

A komposztálót vagy komposzthalmot mindig érdemes félárnyékos helyen felállítani. Ez azért fontos, hogy a komposztot védjük a túlzott felmelegedés és kiszáradás ellen. Lényeges, hogy mindig megfelelő nedvességtartalmú legyen a halom, ám a túlzott mennyiségű csapadék árthat, ilyenkor ugyanis rothadásnak indulhatnak az anyagok. 

Nyertes: Varga Titanilla, Hidegség


Április 16. kedd

Kerülhet-e diólevél vagy tűlevél a komposztba?

A)     igen, de csak kis mennyiségben.

B)     nem

Magyarázat:

Néhány levél vagy ág nem okoz gondot, de 2-3 év szükséges a bennük levő növekedés gátló, illetve savas tartalmú anyag lebomlásához. A komposztálódás során a kiindulási alapanyagok, vagyis a valódi zöld javak teljesen lebomlanak. Még a diófalevélben található növekedés gátló is átalakul, hatása a kész komposztban már nem mutatható ki.

Nyertes: Bereczki Miklósné, Sopron


Április 15. hétfő

Hogy nevezik azt a biológiai folyamatot, amely a zöldhulladékot humuszszerű anyaggá alakítja át?

A)     komposztálás

B)     komponálás

Magyarázat:

komposztálás olyan biológiai folyamat, amely a hulladékok, melléktermékek szerves anyagait, humuszszerű anyaggá alakítja át. A mezőgazdaságban, különösen a kertészetekben régóta ismert és alkalmazott módszer. A kertekben is hasznos, hiszen a háztartásban keletkezett zöld hulladékból egész évben értékes termőföldet készíthetünk. 

Nyertes:  Varga Éva, Hidegség


Április 14. vasárnap

Miért veszélyes, ha otthon szeméttel fűtünk?

A)     Azért, mert mérgező anyagok szabadulnak fel, ha szeméttel, például műanyaggal fűtünk.

B)     Nem veszélyes, csak nem ad meleget.

Magyarázat:

Az otthoni szemét elégetésekor mérgező anyagok képződnek. A háztartásban használt eszközök, mint például a csomagolóanyagok, zacskók, üdítős flakonok, műszálas ruhák elégetésekor az egészségre káros anyagok kerülnek a levegőbe és azon keresztül a szervezetünkbe. A  kéményből kiszálló káros vegyületek számos betegség okozói lehetnek.  Ha környezettudatosan élünk, akkor ezeket az anyagokat szelektíven gyűjtjük, hogy később újra hasznosíthassák őket.

Nyertes: Acsbold Henrietta 


Április 13. szombat

Bedobhatjuk-e a megunt műanyag játékot a műanyag szelektív gyűjtőbe vagy a sárga zsákba?

A)     igen

B)     nem

Magyarázat:

A megunt műanyag játékot nem lehet szelektíven gyűjteni. A játékok fertőtlenítése nem megoldható, ezért nem tudják ezeket újra hasznosítani.  A kommunális hulladék közé kell tenni. 

Nyertes: Dr Horváthné DezsŐ Mária, Hegykő


Április 12. péntek

Miért lehet együtt gyűjteni a sárga zsákokban a műanyagot és a fémet?

A)     Azért, mert ezeket együtt hasznosítják újra.

B)     Azért, mert a begyűjtés után szétválogatják a különböző alapanyagokat.

Az új hulladékgazdálkodási rendszer egyik legnagyobb előnye, hogy bevezették a házhoz menő szelektív gyűjtést. A sárga zsákokban együtt lehet gyűjteni a műanyagot, az italos dobozokat és a fémet.  Azért nem kell ezeket a megszokott módon külön-külön gyűjteni, mert válogatóba kerülnek, ahol egy gépsor szelektálja a különböző alapanyagokat. 

Nyertes: Kovács Flóra, Fertőszéplak


Április 11. csütörtök

Miért érdemes az üveget szelektíven, gyűjtőkonténerben gyűjteni?

A)     Azért, mert az egyik legértékesebb újrahasznosítható anyag

B)     Nem érdemes, mert az üveget nem lehet újra hasznosítani.

Magyarázat:

Mivel az üveg hulladékot nem lehet az otthoni szelektív gyűjtőzsákba tenni, továbbra is a gyűjtő konténerben kell vinni.  Az Uniós előírások szerint ebben az évben az üveg csomagolóanyagok 60%-át vissza kell gyűjteni. Az üveg szelektív gyűjtése azért különösen fontos, mert ez az egyik legértékesebb csomagolóanyag, amelynek az újra hasznosításából számos eszközt készítenek. 

Nyertes: Nagyné Sulyok Enikő, Sopron


 

Április 10. szerda

Melyik szelektíven gyűjthető hulladékfajtát nem tehetjük bele a sárga zsákba?

A)     Üveget

B)     Műanyagot 

 

Magyarázat:

A korszerű hulladékgazdálkodás egyik fontos lépcsőfoka a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer, melynek köszönhetően helyben lehet a különféle hulladékfajtákat szelektálni. A gyűjtőzsákba tehetjük a műanyagot, fémet és italos kartondobozokat. Az üveg hulladékot azonban nem, ezért az üveggyűjtő konténerek megmaradnak azokon a településeken is, ahol már működik a házhoz menő rendszer. Mivel az üveg nehéz és könnyen törik, biztonságosabb, ha a konténerbe tesszük. 


Április 9. kedd

Mit kell tennünk, hogy a szolgáltató elvigye a zöld hulladék gyűjtő zsákot?

A)     Elég, ha kitesszük a házunk elé.

B)     Telefonon kérhetjük a szolgáltatót, hogy vigye el a megadott címről.

Magyarázat:

Miután a tavaszi kerti munkákból származó gallyakat, levágott füvet beletettük az erre a célra megvásárolt zöldhulladék – gyűjtő zsákba, telefonálnunk kell a szolgáltatónak. A telefonos bejelentés után a zöldhulladék elszállítását az STKH  április  16-án, 30-án valamint május 14-én és 28-án végzi.

A zsákok elszállítását a 06 99 506-483-as telefonszámon kérhetjük. 

 


Április 8 - hétfő

Mi lehet tenni a felesleges kerti zöldhulladékkal?

A)     Külön erre a célra megvásárolható gyűjtőzsákba tehetjük

B)     Bármilyen műanyag zsákba beletehetjük

Magyarázat:

A tavaszi kerti munkákból származó gallyakat, levágott füvet az erre a célra megvásárolható zöldhulladék – gyűjtő zsákba lehet tenni. A zsákok megvásárlásával a felhasználók a zöldhulladék elszállításának és kezelésének a díját fizetik meg, ezért csak az STKH feliratú zsákban kitett nyesedéket szállítja el a cég. Zöldhulladékos zsákokat több helyen is vásárolhatunk, Sopronban az Ügyfélszolgálati Irodában, a Zöld Állomás üzletben, a Sopronon kívüli településeken pedig a szelektív gyűjtést végző autók sofőrjeinél és egyes Coop üzletekben.

Nyertes:  Csisazár Sándorné, Fertőszentmiklós

Facebook

Európai Unió Kohéziós Alap

Eseménynaptár

loader

impressum


Copyright: Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás – Minden jog fenntartvaTartalom: Strategic Scope Kft.
Grafika: Craetive Bt.
Web: Prodari Bt.