2013. március 05., kedd 20:37

A februári rádiós játék kérdései és válaszai

A februári rádiós játék kérdései és válaszai

Hová tesszük a kidobásra szánt műanyag palackot, ha környezetbarát módon élünk?

Helyes válasz:

A szelektív gyűjtőbe, illetve az erre a célra kapott műanyag zsákba.

Ezúttal két helyes válasz is van. Az új, korszerű hulladékgyűjtő rendszernek köszönhetően például a műanyag palackokat is beletehetjük abba a zsákba, amit a hulladékgyűjtő cég munkatársai hagynak a házaknál. Ha ezekben gyűjtjük a műanyagot, fémet, papírt – máris hozzájárultunk a környezetbarát hulladékgazdálkodáshoz és segítjük az újrafelhasználásukat. Ráadásul szemetünkkel nem terheljük a lerakót. Természetesen azok is jól válaszoltak, aki azt mondták, hogy a szelektív gyűjtőbe kell tenni a műanyagot .

Mi történik a szelektíven összegyűjtött hulladékkal?

Helyes válasz:

Újra hasznosítják azokat.

A szelektíven gyűjtött hulladékot az  STKH különféle hulladékhasznosítóknak adja tovább, akik másodalapanyagot készítenek belőle. A másodalapanyag a műanyaggranulátum vagy a papírpép. Ezeket használják újrahasznosított termékek előállításához.  Például italosrekeszeket, tojástartókat. Nagyon fontos, hogy csak a tiszta hulladékot veszik át a feldolgozók, ezért lényeges, hogy csak a megjelölt hulladékfajták kerüljenek a szigetek egyes gyűjtőkonténereibe illetve a sárga zsákokba.

Beletehetjük-e a pizzásdobozt a szelektív papírgyűjtőbe?

Helyes válasz:

Nem, mert szennyezett, zsíros.

Fontos, hogy semmilyen szelektíven gyűjtött anyag ne legyen szennyezett. Különösen igaz ez a papírra, hiszen papírgyártáshoz egyébként is nagyon sok vizet használnak fel, ezért nem tudják a szennyezett papírt megtisztítani, mert az nagyon megdrágítaná az újrahasznosítás költségeit.

Miért kell összelapítani  a műanyagpalackokat és papírdobozokat?

Helyes válasz:

Mert így kevesebb helyet foglalnak el a gyűjtőben és a szállítóautókban.

Ha összelapítás nélkül dobjuk a petpalackokat a gyűjtőbe, akkor  2/3-dal több helyet foglalnak el , ez pedig azt jelenti, hogy minden összelapítatlan műanyagpalack  elszállításkor két másik palacktól veszi el a helyet,ráadásul a gyűjtőkonténer is hamarabb megtelik

A szelektíven gyűjtött műanyagpalackról le kell-e csavarni a kupakot?

Helyes válasz:

Nem szükséges.

A szelektíven gyűjtött műanyagpalackokat erre a célra létrehozott gépek dolgozzák fel,  melyek a palackokat felszaggatják, hogy a benne lévő levegő eltávozhasson. Ez után a fajsúlyuk alapján tudják különválogatni  a különböző alapanyagú műanyagokat, mert más termékek készülnek a palackokból és más a kupakokból.

Miért ne dobjuk a kukába az elektronikai hulladékot?

Helyes válasz:

Azért ne, mert az alkatrészeikben lévő anyagok újrafelhasználása különösen fontos.

A kidobott elektronikai gépek, berendezések alkatrészei olyan ritkafémeket tartalmaznak, melyeket fontos újrafelhasználni, mert a mai technológia mellett problémás lenne a helyettesítésük. Ha a kidobott gépeinket: tv-t, számítógépet, konyhai berendezéseket is az erre kijelölt lerakóban gyűjtjük, akkor  például a távközlés, az orvostudomány vagy a navigáció során alkalmazott eszközök, berendezések gyártásánál újra feltudják használja ezeket a (valóban) ritkafémeket. (ilyenek például a kobalt, niobium, réz, gallium…)

Milyen felirat olvasható az STKH egyik szelektíves gyűjtőautóján?

Helyes válasz:

„Tisztán szelektív”

A lakosság még mindig gyakran feltételezi, hogy a szelektív szigetek tartlamát összeöntik. Az autón elhelyezett képsorral azt illusztrálják, hogy természetesen nem így történik. A szelektív gyűjtőedényekből a kukásautó fajtánként szedi össze a hulladékot. Külön kör indul a papír, a műanyag és az üveg összegyűjtésére. A hulladékot a lerakón borítják le, majd bálázzák és továbbszállítják feldolgozásra. Ezért fordulhat elő, hogy ugyan az az autó, ami reggel a papírt gyűjtötte, délben csak a műanyagokat szedi.

Az üveghulladék gyűjtésére kijelölt edénybe beledobhatjuk-e a fénycsőt vagy az izzólámpát?

Helyes válasz:

Nem, mert a fénycső és az izzó veszélyes anyagok

Az üveg az egyik leghatékonyabban hasznosítható anyag, gyűjtése azonban megfelelő körültekintést igényel. Általában a fehér és a színes üvegek gyűjtése külön történik. Csak az üdítős -, sörös -, befőttes – és italos üvegek kerülhetnek a kijelölt gyűjtőedényekbe. Az újrahasznosítási eljárás során csak a tiszta üvegalapú hulladékot dolgozzák fel, a fénycső- és az izzólámpában lévő fémalapú alkotók szétválasztása, és az egyéb halogénvegyületek megakadályoznák az üveg hatékony hasznosítását.

Hogyan hasznosíthatjuk otthonunkban a keletkezett szerves hulladékokat pl. almacsutkát, kávézaccot, vágott füvet?

Melyik válasz helyes?

 • Komposztálással
 • A műanyag közé dobjuk

Az otthonunkban felgyülemlett hulladék úgy egyharmadát olyan szerves anyagok adják, amelyeket nagyszerűen lehet újrahasznosítani egy házilag is kivitelezhető hulladékfeldolgozási módszerrel, a természetes lebomlás elvén működő komposztálással. A kertekből, házi növényekből származó hulladékokat a különféle méretben kapható komposztáló ládákba is tehetjük. Az elkészült, érett komposzt kiváló tápanyag a virágföldbe vagy a kertünkbe.

Mit jelent a gyűjtősziget?

Melyik válasz helyes?

 • Szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas konténerek helye
 • Hulladékgyűjtő hely a tenger közepén

A szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas konténerek általában könnyen megközelíthető helyen találhatók, számuk és egymástól való távolságuk a település nagyságától, és az adott lakóterület adottságaitól függ. A gyűjtőszigeten található edények különféle színűek, így a lakosok számára könnyen megkülönböztethető, mit hová kell dobni. 

Hűtőgép, porszívó, számítástechnikai hulladék - az alábbi hulladékok nem kerülhetnek a háztartási hulladékgyűjtő edényeinkbe, sem a szelektív gyűjtő zsákokba, hova vihetjük ezeket?

Melyik válasz helyes?

 • Hulladékudvarba
 • Illegális szemétlerakóba

A lakossági hulladékudvar a háztartásokban keletkezett újrahasznosítható és egyéb speciális hulladékok átvételével foglalkozik. A hulladékudvarokban a hulladékot zárt területen helyezik el. Lakossági eredetű és mennyiségű hulladékot ingyen helyezhetünk itt el.  Az átvehető hulladékok fajtáját és mennyiségét hatósági engedélyben szabályozzák. Sopronban a Harkai úti telepen rakhatjuk le az elektronikai hulladékot. 

Mit kezdhetünk a feleslegessé vált ruhaneműkkel, textil alapanyagú hulladékokkal?

Melyik válasz helyes?

 • Az erre a célra kihelyezett használtruha konténerbe dobjuk
 • Elégetjük, vagy a többi szemét közé tesszük

Mivel napjainkban a legtöbb ruhanemű kevert vagy mesterséges alapanyagból készült, - de még a pamut - vagy selyemből varrt ruhák is igen nehezen bomlanak le a természetben – a legjobb, ha a használt ruha konténerbe dobjuk. A kommunális lerakókba kerülő ruhaneműk nem csak nagy helyet foglalnak el, de később sem alakulnak át hasznos anyaggá a talaj számára. Ráadásul a rászoruló családoknak is segítünk, ha a konténerbe tesszük a megunt ruhákat.

Ugyanazt jelenti a  „szemét” és a „hulladék”?

Melyik válasz helyes?

 • igen
 • nem

A szemét olyan - számunkra - már feleslegessé vált anyag, melyet nem tudunk, vagy nem akarunk újrahasznosítani. Ezzel szemben viszont a hulladék olyan feleslegessé vált anyag, melyet szelektíven gyűjtünk, és ezáltal lehetővé tesszük az újrahasznosítását.

Ön szerint van-e teljes egészében lebomló műanyagzacskó?

Helyes válasz:

 • Igen, hiszen a tudomány ma már mindenre képes.
 • Nem, lebomló műanyag nem létezik.

Léteznek úgynevezett lebomló  zacskók, de ezek csak nevükben azok, hiszen a műanyag csak egyre rövidebb mulekulaláncokra esik szét, de le nem bomlik soha. Ami valóban lebomlik, az kukorica vagy burgonya keményítőből készülne.

Ön szerint körülbelül hány félliteres PET palack újrahasznosításából készülhet el egy női kendő?

Melyik válasz helyes?

 • Körülbelül 6 db
 • Körülbelül 140 db

A műanyag palackokat szelektív gyűjtés után újra hasznosítják és számos hasznos dolgot készítenek belőle. A PET palackokból visszagyűjtés, mosás és porítás után aprószemcsés granulátum készül, ami alapanyaga lehet sokféle műanyagból készült terméknek. Ilyen pl. a sörösrekesz, vállfa és sokféle ruhanemű, például polárpulóver. Egy nagyobb méretű női kendő elkészítéséhez mindössze néhány PET palackra van szükség.

Melyik szelektíves gyűjtőbe kell dobni az italos kartondobozt?

Helyes válasz:

Ez változó. Vannak gyűjtőszegetek, ahol a papírhulladékkal és léteznek olyan helyek is, ahol a műanyaghulladékkal gyűjtik együtt. Általában piktogram jelzi.

A hulladékokat begyűjtésük után egy futószalagon szétválogatják, hogy a különböző alapanyagú hulladékok a megfelelő feldolgozókhoz kerüljenek. Az italoskarton gyűjtése a doboz falát alkotó jó minőségű papír miatt fontos. Ezekből újrapapír készül.

Ön szerint hány darab összelapított nagyalakú PET palack fér egy hagyományos, 120 literes kukába?

Helyes válasz:

Körülbelül 100 db

Körülbelül 50 db

Az STKH hulladékszállítást végző cég a rendezvényein egy átlátszó falú  kuka segítségével szemlélteti, hogy mennyire fontos összelapítva a gyűjtőkbe dobni a hulladékot.   Összelapítás nélkül körülbelül 30, míg összelapítva körülbelül 100 másfél/két literes palackot lehet a kukába tenni. Így nem csak a kukában spórolunk helyet, hanem a gyűjtőautók is több hulladékot tudnak egyszerre elszállítani.

Hányas szám szerepel az újrahasznosíthatóságot jelző nyilak közepén a műanyagok csomagolásain?

Helyes válasz:

1, 2, 3, 4 (mindegyik jó)

468-as szám

Az italosdobozokon, műanyag csomagolókon látható nyilakból összeállított háromszög ábra a  Mőbiusz-szalag. Ez azt jelzi, hogy a csomagolóanyag újrahasznosítható. A közepébe írt 1-es, 2-es, 3-as, 4-es szám a csomagolóanyag pontos összetételét mutatja.

A Chipses zacskót lehet-e szelektíven gyűjteni?

Helyes válasz:

Igen, hiszen ez is műanyag.

Nem, a kommunális hulladék között a helye.

A chipses zacskók és fémesnek látszó csokis papírok újrahasznosítása nem megoldott, mivel vékony fémréteggel vannak ellátva. Szétválasztásuk túl sok energiát használna fel. Ezeket soha ne dobjuk a műanyagok vagy a papírhulladék közé. Tegyük a kommunális hulladék közé.

Soroljon fel három hulladékfajtát, amit a műanyag gyűjtőbe dobhatunk!

Sok helyes válasz lehetséges:

PET palack, elöblített tejfölös, joghurtos poharak, műanyag zacskók, reklámtáskák, fóliák stb.

Mi nem gyűjthető a műanyagok közé?

vegyszeres, zsíros flakonok, fogkefe, műanyag játékok, videó-, magnó kazetta, DVD, CD lemez

A zsíros, szennyezett műanyagokat nem hasznosítják újra, mert ezeket először meg kellene tisztítani. Ezért fontos, hogy csak tiszta alapanyagot dobjunk a gyűjtőbe. Érdekesség, hogy csak a hőre lágyuló műanyagokat lehet újra hasznosítani, a hőre keményedőket nem, ilyen például a bakelit. Szintén nem tehetjük a műanyagok közé például  a vegyszeres, zsíros flakonokat, fogkefét, műanyag játékokat, videó vagy magnó kazettát, DVD vagy CD lemezt

Facebook

Európai Unió Kohéziós Alap

Eseménynaptár

loader

impressum


Copyright: Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás – Minden jog fenntartvaTartalom: Strategic Scope Kft.
Grafika: Craetive Bt.
Web: Prodari Bt.