Programról

2013. március 01., péntek 14:08

Az új rendszer

Az új rendszer

Szelektív gyűjtés

Az új, háromedényes rendszer lényege, hogy a vegyes hulladékgyűjtés mellett a kertvárosi és a családi házas övezetekben bevezetésre került a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. A tömbházas övezetekben, illetve a nagyobb településeken (Sopronban, Kapuváron, Fertőszentmiklóson és Nagycenken) emellett megmaradt, illetve további 114 gyűjtőszigettel bővült a gyűjtőpontos rendszer. További hat, 1000 főnél nagyobb, általában turisztikai jelentőségű településen vegyes rendszer működik, ezeken a településeken az ott élők számára a házhoz menő hulladékgyűjtés kínál lehetőséget a szelektív gyűjtésre, a turisták számára viszont megmaradtak a gyűjtőszigetek (Petőháza, Vitnyéd, Sarród, Hegykő, Fertőd, Sopronkövesd). Így már minden településen lehetőség nyílik a szelektív gyűjtésre.Vegyes hulladék

A maradék hulladék gyűjtése ezután is a korábban használatos szürke kukákba történik. A begyűjtés rendjéről, és a bérelhető tárolókról, bővebb információkat itt talál. 

Bio hulladék

Érdemes minél nagyobb arányban kihasználni a háztáji komposztálás lehetőségeit. Ehhez az STKH ebben az évben 8000 darab kerti komposztálót biztosít. Azok számára, akik nem kívánnak komposztálni, az STKH megteremti a lehetőséget arra, hogy a biohulladékot külön, barna kukában (30 000 darabot biztosítanak) gyűjtsék. Ezt az edényt a négy lakásnál nem nagyobb társasházak is választhatják, az ennél nagyobb házakban a biohulladék begyűjtése nem lehetséges, mivel itt a nagyobb mennyiségű szerves anyag tárolása nem oldható meg (egészségügyi szempontból).

Az STKH minden településen lehetőséget biztosít (gyűjtőedény/konténer) az üveghulladék külön gyűjtésére, mivel ezek gyűjtése és szállítása a műanyagzsákokban nem oldható meg.

Évente egyszer minden településen megszervezésre kerül a lomtalanítás, illetve lehetőség nyílik minden évben egy alkalommal, a lakosságnál képződő veszélyes hulladékok leadására is.

Mit gyűjthetünk szelektíven?

Papír: papírdoboz, szórólap, karton, újságpapír, kiöblített italos doboz (összenyomva) stb.

Műanyag: ásványvizes és üdítős palackok (összenyomva), kiöblített háztartási flakonok, reklámszatyrok, tasakok, csomagoló fóliák stb.

Bio hulladék: konyhai zöldhulladék, zöldséghéj, tojáshéj, kávézacc

A szelektív hulladékgyűjtésről az Ökotárban olvashat bővebben.

 

 

 

Facebook

Európai Unió Kohéziós Alap

Eseménynaptár

loader

impressum


Copyright: Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás – Minden jog fenntartvaTartalom: Strategic Scope Kft.
Grafika: Craetive Bt.
Web: Prodari Bt.