Programról

2013. május 06., hétfő 11:12

Mit gondol Sopron térségének lakossága a hulladékkezelésről? - 4.rész

Mit gondol Sopron térségének lakossága a hulladékkezelésről? - 4.rész

A lakossági közvélemény-kutatás eredményeit bemutató sorozatunk negyedik, befejező részében azt mutatjuk be, hogy az itt élők élnek-e a komposzálás lehetőségével, illetve mit tesznek a veszélyes hulladékokkal?

Komposztálás a településeken

A komposztálást az itt élők 35,9%-a rendszeresen vagy alkalmanként elvégzi. Akik nem, azok főként azért, mert nincs kertjük, ahová elhelyezhetnék a komposztálót (31,6%), de voltak olyanok lakosok is, akik válaszaikban különösebb indok nélkül utasították el ezt a megoldást (13,7%). Előfordul olyan eset is, hogy a lakosok (5,3%) máshogy oldják meg a komposzt eltűntetését, elégetik, elássák vagy megetetik az állatokkal az ilyen fajta szemetet.

 

Komposztál-e?

 

Hogyan kerüli el a hulladékképződést a lakosság?

A településeken rákérdeztünk arra is, hogy milyen technikákat alkalmaznak a hulladékképződés megelőzésére. A környezettudatos lakosok közül 84,5% takarékoskodik vízzel, 84,7% az árammal, mások nem dobják ki a használt ruháikat, inkább továbbadják másoknak (81,3%). Vannak, akik vásárlásaikhoz papírból, szövetből készített táskát, kosarat (65,8%) tartanak maguknál vagy otthonról műanyag szatyrot (32,8%) visznek. Sokan meghibásodott tárgyaikat, háztartási eszközeiket sem dobják ki, inkább megjavíttatják (42,5%), és előnyben részesítik a tartós termékeket (46,5%)

 

Hogyan jelenik meg a környezettudatosság?

 

 

A környezettudatosság összevont indexe szerint megállapítható, hogy elsősorban a nők, az idősebb korúak (60 év felettiek), a felsőfokú végzettségűek, a városokban élők és a belvárosban, lakótelepen lakók mutatnak nagyobb érzékenységet a környezetvédelem iránt.

Megnézem a kutatás 3. részét

Facebook

Európai Unió Kohéziós Alap

Eseménynaptár

loader

impressum


Copyright: Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás – Minden jog fenntartvaTartalom: Strategic Scope Kft.
Grafika: Craetive Bt.
Web: Prodari Bt.