Programról

2013. április 29., hétfő 11:26

Mit gondol Sopron térségének lakossága a hulladékkezelésről? - 2. rész

Mit gondol Sopron térségének lakossága a hulladékkezelésről? - 2. rész

2. rész

Folytatjuk a 2013 februárjában készült lakossági közvélemény-kutatás eredményeinek bemutatását. Az előző részben leírtuk, hogy a lakosok milyen intézkedéseket várnának a hulladékügyi gondokra.

Ebben a részben azokra a kérdésekre adott válaszokat mutatjuk be, hogy a lakosság hogyan viszonyul a szelektív gyűjtéshez, mit hajlandó szelektíven gyűjteni és mit nem.

 

Szelektív hulladékgyűjtési szokások

A térségben a válaszok alapján az derült ki, hogy a lakosok rendszeresen és szívesen használják a szelektív gyűjtőket.

 

Az itt élők több mint kétharmada (69,8%) elmondta, hogy lakásának környékén van szelektív gyűjtő, amit rendszeresen (67,8%) vagy alkalmanként (16%) használ. Azok, akik nem gyűjtik a szemetet szelektíven, többnyire a konténerek távolságát (38,7%) és a hulladék kis mennyiségét (17,1%) hozták fel mentségül.

 

Az elsöprő többség azonban nagyon is támogatja a szelektív gyűjtést. 78,7% szerint azért jó szelektíven gyűjteni, mert az anyagokat újra fel lehet használni. A többiek még a higiénikusabb kezelési módot (16,2%), a könnyebb szállíthatóságot (14%) és az értékesítési lehetőséget (11,2%) említették, a válaszadók egytizedében pedig (10,5%) egyszerűen jó érzést szül annak tudata, hogy a szemétben levő anyagok nem semmisülnek meg, azokat valakik még hasznosítani tudják.

Miért jó a szelektív gyűjtés?

 

 

A településeken milyen hulladékot hajlandóak szelektíven gyűjteni a lakosok?

Örvendetes, hogy a felmérés kérdéseire adott válaszok alapján az itt élők többségének nem idegen a szelektív gyűjtés, sőt szelektív gyűjtési hajlandóságukat a jövőben is meg akarják tartani, tovább akarják erősíteni. Megkérdeztük a lakosságot, hogy melyek azok hulladékfajták, amit hajlandóak szelektíven gyűjteni.

 

A szelektív gyűjtési hajlandóság listáján első helyen a műanyag palackok (89%), papírok és nyomtatványok (81,9%), elemek, akkumulátorok (73,2%), fehér és színes üvegek (68,2% - 66,6%), lejárt gyógyszerek (59%) szerepeltek, kevésbé voltak népszerűek a háztartási gépek, elektronikai hulladékok, fém italos dobozok, szerves hulladékok. Sokaknak problémát okoz a festékes dobozok és fémhulladékok elhelyezése, mert a lakosság nem tudja, hogy hogyan kell ezeket szelektíven kezelni.

 

Mit gyűjt, vagy gyűjtene szelektíven?

 

Megnézem a kutatás 1. részét

Megnézem a kutatás 3. részét

Facebook

Európai Unió Kohéziós Alap

Eseménynaptár

loader

impressum


Copyright: Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás – Minden jog fenntartvaTartalom: Strategic Scope Kft.
Grafika: Craetive Bt.
Web: Prodari Bt.