Programról

2013. április 25., csütörtök 10:56

Mit gondol Sopron térségének lakossága a hulladékkezelésről? - 1. rész

Mit gondol Sopron térségének lakossága a hulladékkezelésről? - 1. rész

2013 februárjában közvélemény-kutatást végeztünk több, a Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társuláshoz tartozó településen. A felmérés célja az volt, hogy megtudjuk, milyen az itt élő emberek környezettudatossága, hogyan viszonyulnak a szelektív hulladékgyűjtéshez, a komposztáláshoz, a veszélyes hulladékok biztonságos elhelyezéséhez, a hulladékképződés megelőzéséhez.

Ez úton is köszönjük, hogy válaszaikkal segítették a kutatást!

A közvélemény kutatás résztvevői
A kutatást személyes kikérdezéssel, 600 fős reprezentatív mintán végeztük. A kiválasztás KSH adatok alapján történt, településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerint - a szükséges reprezentativitást biztosító - arányosítás segítségével.

A 39 település legsürgetőbb megoldásra váró feladatai
Arra a kérdésünkre, hogy a helyi lakosok mit tartanak a település legégetőbb problémájának, a többség (36,7%) a köztisztaságot, hulladékügyet jelölte meg, majd második és harmadik helyen az infrastruktúra (33,8%) és a munkalehetőségek szerepeltek (31,5%).

A köztisztaság, mint megoldásra váró probléma több ok miatt kerülhetett a figyelem középpontjába. Januárban nagy hó esett, melynek eltakarítása sok helyen gondot okozott, de ekkortájban történt az új hulladékszállítóval való szerződéskötés is. Mindezek mellett a lakosság gyakran szembesülhet a település területén – többnyire idegenek által szétszórt - szeméttel, illegális lerakókkal is, amelyet ugyan időről-időre megszüntetnek, de azok újra és újra termelődnek.

Mi a település legsürgetőbb, megoldásra váró problémája?

 

Ezek után nem meglepő, hogy a környezet megóvása érdekében várt sürgős intézkedések között sokan a hulladékos problémák megszüntetését említették. A többség megszigorítaná a köztisztasági szabályokat (63,2%), mindenki számára elérhetővé tenné a szelektív gyűjtést (57,2%), felszámolná az illegális lerakókat (52,8%), de akadtak olyanok is, akik megszerveznék a veszélyes hulladékok elszállítását (48,3%), betiltanák az avar és szemét égetését (32,8%), és megszüntetnék az emésztőgödröket (22,5%).

Milyen sürgős intézkedéseket vár?

Megnézem a kutatás 2. részét

Facebook

Európai Unió Kohéziós Alap

Eseménynaptár

loader

impressum


Copyright: Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás – Minden jog fenntartvaTartalom: Strategic Scope Kft.
Grafika: Craetive Bt.
Web: Prodari Bt.