Programról

2013. április 22., hétfő 15:21

Április 22. – A Föld Napja

Április 22.  – A Föld Napja

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

Ma van a Föld Napja. Világszerte közel 192 országban, ezen a napon különféle rendezvényekkel, eseményekkel hívják fel a figyelmet a FÖLD környezeti kincseinek, értékeinek megóvására. Az ENSZ 2009-ben nyilvánította április 22-ét a Föld Napjává. Magyarországon 1990 óta ünnepeljük.  

A Föld Napját 1970-ben, az Egyesült Államokban tartották meg először, március 21-én, az északi félteke első tavaszi napján. Egy Denis Hayes nevű egyetemi hallgató, március 22-én mozgalmat indított a Föld megóvása érdekében, és megalapította a Föld Napja Hálózatot (Earth Day Network). A mozgalomhoz már az első évben 25 millióan csatlakoztak Amerikában.

Az elmúlt 43 évben a Föld Napja az egyik legjelentősebb környezetvédelmi ünneppé és mozgalommá nőtte ki magát. Világszerte több mint ezer szervezet vesz részt benne. A szervezők becslése szerint, ma már egymilliárdnál is több ember cselekszik egy időben ezen a napon.

Április 22-én sok intézményben fákat, virágot ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek civil szervezetek és helyi önkormányzatok, iskolák. Idén, a Föld Napja Alapítvány éghajlatvédő húsmentes hétfővel ösztönzi cselekvésre a ünneplőket. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kilencedik alkalommal tartja meg hagyományos országos szemétgyűjtő akcióját. További részletek a hazai programokról és általában a Föld Napjáról, az Alapítvány honlapján találhatóak.

 

Facebook

Európai Unió Kohéziós Alap

Eseménynaptár

loader

impressum


Copyright: Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás – Minden jog fenntartvaTartalom: Strategic Scope Kft.
Grafika: Craetive Bt.
Web: Prodari Bt.