Programról

2013. március 28., csütörtök 15:06

Interjúk eredménye

Interjúk eredménye

A kommunikációs program munkatársai interjút készítettek programban részt vevő 39 településen. A megkérdezettek között voltak a helyi polgármesterek, a jegyző, illetve az önkormányzatok vezető munkatársai, településenként két fő. Minden interjúalanynak ugyanazokat a kérdéseket tették föl, általános, a település életét érintő problémákról, a környezettudatosságról és az újonnan bevezetett rendszer fogadtatásáról.

A legtöbb helyen az utak és a középületek állapotát tartják gondnak az emberek, sok helyütt probléma, hogy a fiatalok a jobb munka, a lehetőségek érdekében elköltöznek, a népesség elöregedik, és nincs elegendő pénz a település működéséhez. Szinte minden településen problémát okoz az illegális hulladékok lerakása is. A felmérésből kiderült, hogy mindenhol tesznek valamit szervezetten a környezet megszépítése érdekében, leginkább az iskolások és a civil szervezetek részvételével. Ezek mellett mindenhol van lomtalanítás, sok helyen papírgyűjtési akció, és egy-egy településen civil fásítási, parkosítási program, elektronikai hulladékgyűjtés, iskolai környezetvédelmi napok.

Az új hulladékkezelési rendszertől főleg a megváltozott költségek miatt, illetve a már jól megszokott hulladékgyűjtés megváltozása miatt tartanak. Az illegális telepeket a helyi önkormányzatok folyamatosan felszámolják, de sajnos újra, meg újra megjelennek, hiszen a kiváltó okokat nem tudják megszüntetni. Úgy tűnik, hogy a lakosság többnyire oda figyel a környezetére, de problémát jelent, hogy sokan a zöld hulladékot elégetik, környezetszennyező anyagokkal is fűtenek, máskor nehezen lebomló hulladékokat ásnak el a földbe, vagy a kommunális hulladék közé dobják azokat. Sajnos igen kevesen élnek a komposztálás lehetőségével. Az új rendszerben a leginkább azt tartják jónak, hogy a szelektíven gyűjtött hulladékért is házhoz mennek, azt is előnyösnek ítélik, hogy saját, önkormányzati tulajdonba került a szállítás joga. Voltak, akik a köztisztaság javulását, a környezetszennyezés mérséklését várják az új rendszertől. Hátrányként említették a szolgáltatás árát, illetve attól félnek, hogy a megemelkedett árak miattnőni fog az illegális lerakások száma.

Facebook

Európai Unió Kohéziós Alap

Eseménynaptár

loader

impressum


Copyright: Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás – Minden jog fenntartvaTartalom: Strategic Scope Kft.
Grafika: Craetive Bt.
Web: Prodari Bt.