Programról

2013. március 22., péntek 15:19

A Víz Nemzetközi Világnapja -2013. március 22.

A Víz Nemzetközi Világnapja -2013. március 22.

Ma van a Víz Nemzetközi Világnapja.  Az idei év mottója: Jusson a Földön mindenkinek tiszta ivóvíz! Az ENSZ 47. közgyűlése 1994-ben nyilvánította a mai napot a Víz Világnapjává. Célja az volt, hogy felhívja a kormányok, szervezetek és a magánemberek figyelmét a víz elengedhetetlen szerepére az életünkben.

A Földön található víz mennyiségének mindössze 2,5% édes víz. Csak az édesvíz alkalmas ivásra, öntözésre, tisztálkodásra, főzésre stb. Földünk ivóvíz ellátottsága drasztikusan csökken, ezáltal az egyik legnagyobb globális környezetvédelmi probléma.   

Az ivóvíznek sajnos nem csak a mennyisége csökken, hanem minősége is fokozatosan romlik, hiszen édesvizeink egyre szennyezettebbé válnak az emberi, mezőgazdasági és ipari terhelés által. Mi magunk is komoly mértékben járulunk hozzá a problémához, mosószereket, kozmetikumokat, savakat, lúgokat juttatunk a természetbe.

Az ENSZ jelentése szerint, jelenleg hat emberből egynek nem jut tiszta ivóvíz. Becslések szerint 2025-re a vízhiányos országok lakossága fél milliárd körül lesz, 2080-ra megközelítőleg 2,3 milliárdan nem jutnak majd ivóvízhez.

A Víz Világnapjának célja, hogy felhívja figyelmünket a környezetvédelemre, ezen belül a Föld vízkészletének megóvására. Erőfeszítéseket kell tennünk annak érdekében, hogy a jövőben is mindenkinek jusson tiszta ivóvíz!

Korábbi cikkünkben hasznos tippeket talál arra vonatkozóan, hogyan takarékoskodhatunk a vízzel. Tovább…

Facebook

Európai Unió Kohéziós Alap

Eseménynaptár

loader

impressum


Copyright: Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás – Minden jog fenntartvaTartalom: Strategic Scope Kft.
Grafika: Craetive Bt.
Web: Prodari Bt.