Ökotár

2013. március 04., hétfő 13:52

Tapossa laposra!

Tapossa laposra!

Műanyag palack – szemét vagy fontos másod alapanyag?

A környezettudatos élet egyik legfőbb ismérve, ha a háztartásunkban keletkezett hulladékot szelektíven gyűjtjük. A műanyag palackot például vihetjük a szelektív gyűjtőszigetre, ahol az erre kijelölt konténerbe dobjuk, vagy tehetjük abba a műanyag zsákba, amit havonta hagynak a házaknál a hulladékszállítást végző cég emberei.   Ezzel mi is hozzájárulhatunk a műanyag újrafelhasználásához. Az Európai Unió támogatásával megvalósuló új hulladékgazdálkodási rendszer a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát tartja szem előtt.

Mi történik a szelektíven összegyűjtött hulladékkal?

A szelektíven gyűjtött hulladékot a szemétszállítással megbízott cég, az  STKH Kft. különféle hulladékhasznosítóknak adja tovább, akik másodalapanyagot készítenek belőle. Ilyen másodalapanyag például a műanyaggranulátum. A palackokból a visszagyűjtés, mosás és porítás után aprószemcsés granulátum készül, ami alapanyaga lehet sokféle műanyagból készült terméknek. Ilyen pl. a sörösrekesz, válfa, polárpulóver. A feldolgozók csak a tiszta hulladékot veszik át, ezért lényeges, hogy csak a megjelölt hulladékfajták kerüljenek a szigetek egyes gyűjtőkonténereibe illetve a sárga zsákokba.

A szelektíven gyűjtött műanyagpalackokról a kupakokat sem kell levenni. A palackokat erre a célra létrehozott gépek dolgozzák fel,  melyek felszaggatják, majd a fajsúlyuk alapján különválogatják a különböző alapanyagú műanyagokat, mert más termékek készülnek a palackokból és más a kupakokból.

„Tapossa laposra”

Fontos, hogy a műanyag palackokat először lapítsuk össze, és csak azután dobjuk a gyűjtőbe vagy a sárga zsákba. Így ugyanis sokkal kevesebb helyet foglalnak el a gyűjtőben és a szállítóautókban.

Ha összelapítás nélkül dobjuk a PET palackokat a gyűjtőbe, akkor háromszor annyi helyet foglalnak el, ez pedig azt jelenti, hogy minden összelapítatlan műanyagpalack  elszállításkor két másik palacktól veszi el a helyet, ráadásul a gyűjtőkonténer is hamarabb megtelik

Tudta Ön?

Egy hagyományos 120 literes kukába 100 db összelapított nagyméretű petpalack fér bele. Míg összelapítás nélkül csak 30 petpalackot tudnánk belerakni.

Hogyan lehet ezzel pénzt spórolni?

Ha nem a kommunális szemét közé tesszük, akkor nem telik olyan gyorsan a kuka.

Társas házak erre a célra kérhetnek edényzetet, amit a megbeszélt módon és ingyenesen ürít az STKH.

 

 

 

Facebook

Európai Unió Kohéziós Alap

Eseménynaptár

loader

impressum


Copyright: Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás – Minden jog fenntartvaTartalom: Strategic Scope Kft.
Grafika: Craetive Bt.
Web: Prodari Bt.