Ökotár

2013. március 17., vasárnap 16:07

Környezetbarát háztartás

Környezetbarát háztartás

Tisztító- és mosószerek, tippek, praktikák.

Itt a tavasz, eljött a tavaszi nagytakarítás ideje. Ha úgy döntünk, hogy környezetbarát termékeket vásárolunk, nem csak környezetünket kíméljük meg, hanem bőrünknek és egészségünknek is kedvezünk. Ma már számos, lebomló, környezetbarát tisztítószer és kozmetikum kapható a kereskedelemben. Hátrányuk azonban, hogy gyakran sajnos drágábbak a megszokott vegyszereknél. Most bemutatunk néhány otthon elkészíthető tisztítószert, és praktikát, melyek amellett, hogy nem terhelik a környezetet, még jóval olcsóbbak is. Érdemes kipróbálni!

Miért érdemes környezetbarát tisztítószerekkel próbálkozni?

  • Mert nem terheljük a szervezetünket, környezetünket vegyi anyagokkal.
  • Gyakran pénzt takaríthatunk meg.
  • Sokkal kevesebb szemetet termelünk.

Háztartásunkban található csodaszerek - ecet, szódabikarbóna és a bórax

Szódabikarbóna

A szódabikarbónát jól ismerjük a konyhából. Fehér por, melyet általában sütéshez használunk. Vízzel pasztává keverhetjük, amely felhasználható zsiradékok, foltok eltávolítására. Mivel nem karcol, kiválóan alkalmas üveg, műanyag, fém (akár sütő) felületetek tisztítására is. Nagyobb mennyiségben, gyógyszertárban beszerezhető.

Ecet

Az ecet meleg vízzel elkeverve ablakok, üvegek, poharak, tükrök tisztítására alkalmazható. Takarításra, tisztításra, folt eltávolításra érdemes magasabb koncentrációban használni (10-20%-os). Alaprecept: Keverjünk össze 1 bögre szódabikarbónát, egy bögre vizet és két evőkanál ecetet – a keveréket használhatjuk a fürdőszobában, konyhában, WC-ben egyaránt.

Bórax

Színtelen természetes ásványi só. Környezetbarát alternatívája a klórnak. Felhasználható  fertőtlenítőként és fehérítőként is. Zsíroldó, szagtalanító hatása is van, makacs foltok eltávolításában jól bevált. Patikában, vegyi-árú boltban, nagyobb illatszerboltokban, bio boltokban beszerezhető.

Mit, mire, hogyan?

Hagyományos vízkőoldó használata helyett használjunk bátran ecetet, meg fogunk lepődni, hogy tíz perc elteltével hatása megegyezik a boltban kaphatóéval, könnyedén eltünteti nem csak a vízkövet, de egyéb szennyeződéseket is. Használhatjuk fürdőszobában, konyhában és a WC-ben is. A csaptelepek is szép fényesek lesznek, ha ecetes ronggyal törölgetjük át őket.

Ha eldugul a lefolyó, durva vegyszerek helyett, próbáljuk ki a következő praktikát! Szórjunk a lefolyóba két evőkanál szódabikarbónát, öntsünk rá 1 deci ecetet. A módszer gyors, és hatásos.

Makacs foltok tisztításánál érdemes kipróbálni a szódabikarbóna-ecet keverékét mosószer helyett. Hogy a ruhák illatosak legyenek, csepegtessünk 10 cseppet kedvenc illóolajunkból a mosógép, öblítőnek kialakított tartályába.

Gyakran találkozunk azzal a problémával, hogy főleg pamutruháinkból nem tudjuk eltüntetni az izzadságszagot, a fent említett keverék ebben az esetben is remek megoldásnak bizonyul. Az érintett területet fújjuk/kenjük be mosás előtt fél órával.

A szódabikarbóna széles szájú edénybe helyezve helyettesítheti a légfrissítőt, mivel a kellemetlen illatokat magába zárja.

Ha ez nem elég, és finom illatra vágyunk, légfrissítőt is könnyedén készíthetünk házilag. Egy spriccelőt töltsünk meg vízzel, csepegtessünk bele néhány csepp illóolajat, a permet segítségével illatossá varázsolhatjuk otthonunkat, naponta többször használjuk!

A hűtőszekrénybe helyezett szódabikarbóna, megszűnteti a kellemetlen szagokat. Az odakozmált edényeket elég, ha egy éjszakára beáztatjuk egy kis szódabikarbónás vízbe, csodálkozni fogunk, hogy másnap, milyen könnyedén szabadulhatunk meg a szennyeződésektől.

Szórjunk egy keveset éjszakára a kellemetlen illatú cipőbe, reggel csodálkozva tapasztaljuk, hogy a szódabikarbóna mire képes.

A Megfakult, kopott szőnyegeink színének felfrissítésében is segítségünkre lehet a szódabikarbóna. Szórjuk a szőnyegre, keféljük bele, majd hagyjuk hatni egy éjszakán át. Másnap porszívózzuk ki a port a szőnyegből.

Környezetbarát tisztítószer mosogatógépbe

A mosogatógép tablettájának a helyére szórjunk 1 teáskanál szódabikarbónát és 2 teáskanál citromsavat. A kétféle port nem érdemes összekeverni előre, mert szárazon is reakcióba lépnek egymással. Ha ezt a módszert használjuk, fontos, hogy mindig legyen regeneráló só a mosogatógép tartályában. Ha azt vesszük észre, hogy már nem szép tiszták (fátyolosak az edények), akkor fogytán a só, pótoljuk!

Figyelmeztetés: a fentiek  ártalmatlan, természetes  háztartási összetevők, ám nagy dózisban, több közűlük mérgező lehet. A finom porok irritálhatják a légutakat. Gyerekek kezébe ne kerüljön! A bórax-szal különösen elővigyázatosan dolgozzunk, mivel irritálhatja a bőrt és a légutakat!

Facebook

Európai Unió Kohéziós Alap

Eseménynaptár

loader

impressum


Copyright: Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás – Minden jog fenntartvaTartalom: Strategic Scope Kft.
Grafika: Craetive Bt.
Web: Prodari Bt.